ניתוח בריאטרי (קיצור קיבה)

תרבות השפע המערבית הביאה עמה הרבה מאוד דברים חיוביים וזה כולל את התקדמות מדע הרפואה והארכת אורך החיים, אבל יש לזה מחיר. השפע של מזון מעובד עתיר שומנים יצר מגפה של השמנת יתר. השמנת היתר גוררת עמה עלייה בתחלואה של מחלות לב, סוכרת ובעיות רפואיות אחרות, כמו גם פגיעה קשה באיכות החיים ובדימוי העצמי של הסובלים מעודף משקל קיצוני. למרבה הצער, התמודדות עם השמנת יתר היא משימה מורכבת שדורשת גישה מערכתית ושילוב דיסציפלינות ולא תמיד המאמץ נושא פרי. על רקע זה, בעשורים האחרונים יותר ויותר אנשים הסובלים מעודף משקל בוחרים להתמודד עם השמנת יתר בעזרת ניתוח בריאטרי, שמוכר יותר בשמו העממי 'ניתוח קיצור קיבה'.

 

מה הם ניתוחים בריאטריים?

ניתוחים בריאטריים הם משפחה של ניתוחים המיועדים כטיפול קו אחרון למי שסובלים מהשמנת יתר. ניתוחים אלו ידועים גם בשם – 'ניתוחים לקיצור הקיבה'. בשנים האחרונות מקובל לבצע ניתוחים בריאטריים באמצעות כירורגיה לפרוסקופית שהפכה את ההליך להרבה יותר בטוח ואת ההחלמה ממנו להרבה יותר מהירה וקלה. מטרות הניתוחים הבריאטריים הן להקטין את נפח הקיבה, לצמצם את כושר הספיגה שלה או להגדיל את ההשפעה של הורמוני השובע. התוצאה: הקיבה סופגת פחות ותחושת השובע אצל המטופל עולה במהירות – מה שלרוב עשוי להוביל לירידה מהירה במשקל.

 

מי זכאי לניתוח קיצור קיבה?

כאמור, ניתוח בריאטרי (ניתוח לקיצור הקיבה) מוגדר כטיפול קו אחרון למי שסובלים מהשמנת יתר חולנית או קיצונית.  הקריטריונים לזכאות ההליך במערכת הציבורית (במימון קופת החולים), הם קשיחים. במקרה של בגירים מעל גיל 18, נדרש BMI של מעל 40. BMI הוא חישוב המתבסס על היחס בין גובה למשקל, מכאן שרק במקרים של עודף משקל חריג המדינה תממן ניתוח לקיצור הקיבה.

את האמירה הזו חשוב לסייג, כי במקרים והמועמד לניתוח סובל גם ממחלת רקע הקשורה להשמנה כמו סוכרת, מחלת לב איסכמית, דום נשימה בשינה, כבד שומני, יתר לחץ דם, נזק לפרקים והפרעות פוריות על רקע השמנה  – הזכאות לניתוח על חשבון סל הבריאות היא החל מ- 35 -BMI.

 

אלו סוגי ניתוחים בריאטריים קיימים היום?

כמו שהזכרנו, היום מקובל לבצע ניתוחים בריאטריים באמצעות כירורגיה לפרוסקופית – ללא פתיחה של הבטן. דרך חתכים זעירים, המנתח מחדיר מצלמה ואמצעים אחרים לביצוע הניתוח. המצלמה תשדר תמונה בזמן אמת למוניטור שיאפשר למנתח לבצע את הפרוצדורה בדייקנות וביטחון.
יש מספר סוגים של ניתוחים בריאטריים המבוצעים בישראל: ניתוחים הקשורים בהקטנת נפח הקיבה והגבלת כמות המזון הנצרך (טבעת מתכווננת ושרוול קיבה) וניתוחים הקשורים בצמצום ספיגת המזון: מעקף קיבה, מיני מעקף קיבה (מעקף קיבה בהשקה אחת) ומעקפי תריסריון. אלו הנפוצים שבהם:

 

  1. מעקף קיבה בהשקה אחת

    (מכונה גם 'מיני מעקף קיבה' או MGB), מעקף קיבה בהשקה אחת הוא ניתוח להקטנת הקיבה באמצעות מעקף של כשני מטרים מהמעי הסופג. מדובר בניתוח שגם מקטין את כושר הספיגה וגם להקטנת כמות הספיגה. התוצאה הצפויה היא הורדה של בין 60% ל-70% במשקל העודף בחמש שנים.ניתוח מיני מעקף קיבה הוא הניתוח הנפוץ ביותר בישראל (בשנת 2020 היווה 63.5% מהמנותחים). מגמה זו ממשיכה לעלות (ע"פ דו"ח הרישום הלאומי לניתוחים בריאטריים לשנת 2020).
    חשוב לציין – שהקטנת הספיגה, כתוצאה מהניתוח, עלולה ליצור בעיה בספיגת ויטמינים ומינרלים בגוף ובעקבות כך עלולים להתפתח חסרים תזונתיים וסיבוכים של תת תזונה.  לכן, אחרי ניתוח זה חשוב להקפיד על מעקב רפואי ותזונתי קבוע.

  2. ניתוח שרוול קיבה לפרוסקופי

    שרוול קיבה (LSG) הוא ניתוח קיצור קיבה במהלכו מבצעים כריתה של חלק מהקיבה והחלק הנותר מקבל צורה מוארכת וארוכה המזכירה 'שרוול'. ניתוח זה אינו משפיע על כושר הספיגה של הקיבה אך מפחית מאוד את השפעת הורמוני הרעב. התוצאה הצפויה היא הורדה של בין 40% ל-50% במשקל העודף בחמש שנים.
    ניתוח שרוול לפרוסקופי הוא הניתוח השני בשכיחותו בישראל (בשנת 2020 ניתוח זה בוצע ב  19.2% מהמנותחים הבריאטריים).

  3. החדרת טבעת מתכווננת

    ניתוח טבעת מתכווננת הידוע גם כ-LAGB. במהלך ניתוח זה יחדירו טבעת סיליקון לצוואר הקיבה. הטבעת מגבילה את כמות האוכל המוצק שהקיבה יכולה להכיל. שיעור הירידה הצפוי במשקל העודף בניתוח LAGB הנו 40% מהמשקל בחמש השנים שלאחר הניתוח. מדובר בניתוח שנחשב בטוח, ברמת סיכון נמוכה. החסרונות בניתוח הוא שהמטופל נדרש למעקב מתמיד (וכיוונון הטבעת) ועלול לסבול מהקאות וקושי בנטילת תרופות. ניתוח זה פחות נפוץ בישראל כיום.

  4. מעקף קיבה

    ניתוח מעקף קיבה (LRYGB) הוא הליך הקטנת קיבה המשלב יצירת מעקף למעי. התוצאה הקיבה סופגת פחות מזון. התוצאה הצפויה היא הורדה של בין 50% ל-60% במשקל העודף בחמש שנים. מדובר בניתוח 'קיצור הקיבה' הנפוץ ביותר בעולם. חשוב לציין שחרף העובדה שמדובר בניתוח נפוץ הוא דורש רמה מאוד גבוהה של מיומנות לפרוסקופית.
    בניתוח מעקף הקיבה, כמו בניתוח מיני מעקף, עלולים להתפתח סיבוכים של תת תזונה בעקבות אי ספיגה של ויטמינים ומינרלים. לכן מומלץ על מעקב מוקפד של גורם רפואי.

  5. מעקף תריסריון

    מעקף תריסריון (DS/BPD) הוא ניתוח במהלכו מתבצעת כריתה נרחבת ומעקף משמעותי במעי – מה שמוביל לפגיעה ביכולת הספיגה וירידה משמעותית במשקל. התוצאה הצפויה היא הורדה של בין 70% ל-80% במשקל העודף בחמש שנים.מעקף תריסריון בהשקה אחת

  6. מעקף תריסריון בהשקה אחת (S-SADI)

    הוא ניתוח שמזכיר את ניתוח שרוול קיבה אך משלב גם מעקף וחיבור הקיבה ללולאת מעי מרוחקת – מה שמוביל לירידה ניכרת בכושר הספיגה של הקיבה. התוצאה הצפויה היא הורדה של בין 70% ל-80% במשקל העודף בחמש שנים.

 

איזה הכנות צריך לבצע לקראת ניתוח קיצור קיבה?

ניתוח בריאטרי, הוא הליך הדורש הכנה מוקדמת. בשלב הראשון יעבור המועמד לניתוח סדרה מקיפה של בדיקות דם ובדיקות אחרות, כדי שהצוות הרפואי יקבל את תמונת המצב המלאה. מספר חודשים לפני הניתוח נדרש המטופל לערוך מפגשים עם דיאטנית ולסגל משטר תזונה לקראת הניתוח. מי שסובל מסוכרת נדרש גם לאזן את רמת הסוכר לפני הניתוח ומי שמטופל בטיפול הורמונלי נדרש לערוך הפסקה בטיפול 3 שבועות לפני הניתוח. האשפוז יתבצע יממה לפני הניתוח, ביממה זו יבוצעו בדיקות נוספות והמטופל יעבור למשטר תזונה, בהמשך צריכת נוזלים בלבד ובשעות האחרונות לפני הניתוח צום מלא.

 

ההחלמה מהניתוח

לאחר הניתוח המטופל נשאר מאושפז להשגחה לתקופה של בין 4 ל-6 ימים. ב-24 השעות הראשונות אחרי הניתוח המטופל עדיין מחובר לזונדה, מוזן דרך האף. בימים הראשונים לאחר הניתוח צפויה נפיחות ואדמומיות מלווה בכאבים. בימים אלו המטופל יקבל משככי כאבים וטיפול אנטיביוטי. חודש אחרי הניתוח המטופל עדיין ניזון רק מתזונה נוזלית. החזרה לתזונה של מוצקים הנה הדרגתית וצפויה תקופת הסתגלות שעורכת מספר שבועות. הבשורות הטובות הן שכבר בחודש הראשון צפויה ירידה משמעותית במשקל בשיעור של בין 5 ל-15 ק"ג. בהמשך ירידה מתונה יותר (שיעור של בין 0.5 ל-1.5 ק"ג בשבוע).

 

קיצור קיבה סיכוני הניתוחים

כמו בכל הליך כירורגי, גם בניתוחים בריאטריים  קיים סיכון. מאחר שההליך הוא לפרוסקופי ההחלמה מהניתוח, יחסית, קלה. ב-2% עלול להופיע סיבוך של דימום או דלף. ב-3% מהמקרים עלולים להופיע חסימות או כיבים ובמקרים מאוד נדירים תסחיפי ריאה. שיעור התמותה בניתוחים אלה עומד על 0.5% ונחשב נדיר.

 

האם בניומדיק עושים ניתוחים לקיצור הקיבה?

בניומדיק אנחנו לא מבצעים ניתוחים לקיצור הקיבה. במקום ניתוחים כירורגיים, אנו מציעים הליכים אנדוסקופיים לקיצור קיבה ללא ניתוח, כלומר, הליכים להקטנת נפח הקיבה והגבלת כמות המזון הנצרך ללא הליך כירורגי – ניתוחי.

ההליכים האפשריים בניומדיק להקטנת קיבה ללא ניתוח הם:

ביעוץ עם גסטרואנטרולוג מומחה לטיפול בהשמנה, תיבדק התאמתך לטיפול בהשמנה. במידה ויומלץ על ניתוח בריאטרי, נוכל להפנות את פנייתך למנתח בריאטרי בבית חולים וולפסון.
לפרוצדורות לא ניתוחיות לטיפול בהשמנה צרו איתנו קשר

אהבתם את המאמר?

שתפו בפייסבוק
שתפו בווטסאפ
שלחו במייל
הדפיסו

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך

תפריט נגישות

לקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות

לשיחה בווצאפ צריך ללחוץ כאן
שלח/י לנו הודעה
היי! למידע נוסף ולתאום פגישת יעוץ מוזמנים לשלוח לנו הודעה