השמנת יתר ועודף משקל קיצוני הפכו בעשורים האחרונים למגפה עולמית. שליש מאוכלוסיית העולם סובלת ממשקל יתר. מגפת ההשמנה לא פסחה גם על ישראל. כשליש מהאוכלוסייה בישראל מוגדרים כבעלי עודף משקל ויותר מחמישית סובלים מObesity (30≤BMI).
מהי השמנת יתר? האם אני סובל/ת ממחלת ההשמנה?
השמנת-יתר היא מצב של עודף שומן בגוף.
את רמת ההשמנה מודדים ע"י חישוב היחס בין הגובה והמשקל במדד הנקרא BMI (אינדקס מסת הגוף בעברית). תוצאת ה BMI מאפשרת להעריך את חומרת ההשמנה. להשמנה יש 3 דרגות המשקפות את הסיכון לחלות במחלות נלוות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, דום נשימה בשינה, כבד שומני ועוד.
דרגה 1 – 30-35 BMI
דרגה 2 – 35-40 BMI
דרגה 3 – 40 BMI ומעלה. זו נחשבת להשמנה קיצונית.
השמנת יתר בכל דרגה מסכנת את בריאותכם, אך השמנה יתר קיצונית – מסכנת את בריאותכם באופן חמור וקשורה לשיעורי תמותה גבוהים יותר ובתוחלת חיים קצרה יותר.
אם עליתם במשקל, בוודאי שמתם לב במהלך העלייה, שמצטרפות אליכם מחלות נלוות שיש לאזן אותן עם כדורים או זריקות, או/ו כאבי גב וברכיים, ואולי קושי לבצע פעולות שגרתיות כמו עליה במדרגות, או לשרוך נעליים.
במצב, שבו ההשמנה משפיעה על איכות החיים ועל הבריאות – מי לא חולם על ירידה במשקל?
אבל לפני שנדבר על הירידה במשקל, חשוב שנפנים את הסיכונים.
הסיכונים
למצב של השמנת יתר (overweight) יש השפעה רבה על הבריאות, החברה והכלכלה, זה כולל דעות קדומות ואפליה, עליה בהוצאות רפואיות וסיכון מוגבר למחלות, לסרטן ואפילו למוות.
המחלות הנלוות להשמנה: ככל שעודף המשקל גדל – צצות גם המחלות
עודף משקל קיצוני עלול לפגוע בבריאות ולכן השמנה, עם מסת גוף מעל 30 BMI, מוגדרת השמנת יתר או כ"מחלת השמנה". כך קובעות רשויות הבריאות בכל העולם.
ככל שעודף המשקל גדל, צצות גם מחלות הקשורות להשמנה כמו לחץ דם גבוה, סכרת, בעיות לב, קשיי נשימה, קשיי הליכה, כאבים בגב ועוד. כבר לא מדובר רק על בעיה אסתטית, אלא על מצב שבו איכות החיים נפגעת עד כדי סכנת חיים.
השמנה יתר קיצונית והשמנה יתר חולנית, אלו מושגים המגדירים אנשים בעלי עודף משקל גבוהה, עם קושי משמעותי לנהל את משקלם לבד. לכן, במחלת ההשמנה, יש לטפל באופן רציני, כפי שמטפלים במחלות מטבוליות אחרות.
דוגמא למחלות נלוות הנגרמות ע"י השמנת יתר:
- לכ 75% מהאנשים הסובלים מעודף משקל, יש כבד שומני. כ 20% מהם יפתחו מחלת כבד מתקדמת.
- מעל ל 70% מהם בסיכון להתקף לב או לשבץ מוחי.
- אנשים שמנים הם בסיכון של כ 400% לסוכרת.
- מעל ל 50% מהאוכלוסייה עם השמנה קיצונית מגיל צעיר בסיכון למוות מוקדם יחסית (גיל 70).
- בנוסף רבים מהסובלים מעודף משקל יסבלו מכאבי ברכיים או כאבי גב בגלל המשקל ועוד.
הפתרון להשמנה, בין אם מדובר על השמנת יתר, השמנה חולנית או קיצונית, היא ירידה במשקל כמובן. ירידה של כ – 10% ממשקל הגוף מבטיחה שיפור מהותי במחלות הנלוות!
ירידה של כ – 10% ממשקל הגוף מבטיחה שיפור מהותי במחלות הנלוות!
הטיפול במצב של השמנת יתר
אנחנו מבינים כמה זה קשה לרדת במשקל ולשמור עליו, אבל שימו לב לאותות שהגוף שולח. אם עברתם נקודת שיא במשקל שלכם, נסו לפעול מיידית כדי לא להגיע להשמנת יתר קיצונית (בדרגה 3).
הדרך לטפל בהשמנה היא כמובן לשים לב לתזונה שלנו. גם פעילות גופנית מסייעת לשרוף קלוריות ולשפר את זרימת הדם לתאים, אבל התזונה היא המרכז.
הפחתת משקל עודף היא אתגר קשה לרוב האנשים הסובלים מהשמנה. לכ 5% מהאוכלוסייה, דיאטה ופעילות גופנית הם פתרון יעיל מספיק. אבל כ-95% מהאנשים לא מצליחים להתמיד בדיאטה לאורך זמן. רובם מתקשים לצמצם את כמויות המזון והקלוריות באופן מספק.
לאנשים שצריכים לרדת מעל 15 ק"ג ממשקלם, מומלץ להיעזר בכלי שיסיע להם בניהול המשקל. הפתרון תלוי במצב הרפואי ובחומרת ההשמנה.
השמנת יתר -אלו הטיפולים הקיימים בהשמנה?
הטיפול במשקל העודף יכול להיעשות בדרכים מגוונות. זה תלוי במספר הקילוגרמים שצריכים להשיל. לעודף קל מומלץ על דיאטה וספורט. למשקל יתר (מדרגה 1 ו 2) אפשר לשקול תרופות הרזיה, בלון קיבה או שרול קיבה אנדוסקופי (תפירת קיבה). להשמנה קיצונית (דרגה 3) מומלץ להתייעץ עם רופא לגבי ניתוחים בריאטרים.
- דיאטה יכולה להצליח בטווח הקצר, אבל פעמים רבות נכשלת בטווח הארוך. הפחתה איטית במשקל והקושי להתמיד לאורך זמן, מעוררת תחושות כישלון ותסכול.
- פעילות גופנית לא תמיד מובילה לירידה במשקל. כמו כן, המשקל מקשה מאוד לבצע מטלות פיזיות, ולעיתים נגרם עומס וכאב על הפרקים.
- לתרופות הרזיה יש השפעה "צנועה" על הירידה במשקל, ולכן יכולה להתאים בעודף משקל בינוני (למי שצריך להפחית 10-15 ק"ג).
- בלון קיבה להרזיה: את הפער בפתרונות ההרזיה, שבין דיאטה, ספורט ותרופות לבין ניתוחים בריאטרים ממלאים הבלונים התוך-קיבתיים. בלון הקיבה מסייע לירידה מהירה במשקל ללא ניתוח.
- שרוול קיבה אנדוסקופי – הליך שבו תופרים את דפנות הקיבה ומקטינים אותה ללא ניתוח.
- ניתוח בריאטרי זוהי אופציה יעילה לאנשים שצריכים להפחית הרבה במשקל, אבל זהו לא פתרון רצוי ע"י רבים (חשש מהסיכונים) ולא מתאים לכולם.
ירידה מהירה במשקל
כאשר יש מחלות נלוות ברקע, גדל הצורך להשיל את הקילוגרמים מהר.
לאנשים שנכשלו בניסיונותיהם לרדת במשקל באמצעות דיאטה וספורט או תרופות הרזיה, אנו ממליצים על בלון קיבה: טיפול באמצעות הכנסת בלון סיליקון לתוך הקיבה באופן זמני, בהליך אנדוסקופי וללא ניתוח.
הטיפול עם בלוני קיבה להרזיה מסייע למטופלים להפחית עד פי 3 מהמשקל מאשר דיאטה ופעילות גופנית בלבד!
בלון הקיבה הוא כלי שעוזר לאכול ארוחות קטנות יותר ומסייע להתמיד בדיאטה לאורך זמן רב יותר. ובכך להניב תוצאות מהירות ויעילות בירידה במשקל.
מהירות הירידה במשקל עם הבלון שונה מאדם לאדם, אולם, בממוצע, אנשים שטופלו עם הבלון הצליחו להפחית פי X3 במשקל מאשר רק עם דיאטה וספורט.
את בלון הקיבה מכניסים לחלל הקיבה באופן זמני, למשך 6-12 חודשים, ללא ניתוח וללא חתכים.
הבלון, הממלא כשליש מגודל הקיבה, וכך מסייע בשליטה על מידת המזון שאוכלים. הוא מגביל את כמות המזון שהקיבה יכולה להכיל ויוצר תחושה מוקדמת של מלאות. כאשר צריכת המזון קטנה הדבר מסייע לירידה במשקל.
חשוב לציין שהבלון הוא כלי עזר המסייע לטיפול בהשמנה, אך הוא אינו עושה את העבודה לבד. בטיפול בהשמנת יתר יש צורך לשנות הרגלים דבר שמושג בשמירה על תזונה נכונה במהלך הטיפול.
החל מהשמת הבלון בקיבה על המטופל להיות מוכן לתוכנית של 12 חודשים, הכוללת תזונה בריאה, מעקב של דיאטנית קלינית, טיפול רגשי ותוכנית אימונים.
ללא שינוי תזונתי, לא תהיינה תוצאות משמעותיות לירידה במשקל; למעשה, ייתכן שלא תחווה ירידה בכלל. לשם כך ילווה אותך צוות שיעזור לך לבצע ולשמור על שינויים משמעותיים בהרגלי האכילה.
לסיכום:
- הרזיה באמצעות בלון קיבה יכולה לשפר מאוד את מצבי הבריאות הקשורים להשמנה.
- הטיפול מסייע להרגלי אכילה בריאים יותר להיות טבע שני.
- המטופלים לומדים להקשיב לגופם ולהרגיש כשהקיבה מלאה.
- הירידה במשקל יכולה להתחיל מיד, אך בניית ההרגלים הטובים נמשכת לאורך ה"מסע"